
Milas'ta öğrenim gören öğrencilerin yanı sıra 7'den 70'e tüm Milas halkının faydalanacağı TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği için, Milas Kaymakamı Sayın Mustafa Ünver Böke başkanlığında yapılan "Karşılıklı Yardım ve İş Birliği Protokolleri" imza töreninde, başvuruyu yapan Milas İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İsa Bal ile kurum müdürleri bir araya geldi.
İkincisi düzenlenecek olan TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı çağrısı ile bilim kültürü ve iletişiminin toplumda yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim-teknoloji-toplum arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kazandırılması amaçlanan Milas Bilim Şenliği, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilecektir. Şenlik, planetaryum, teleskop, bilim gösterileri, deneyler, sanat etkinlikleri ve atölyelerle zenginleştirilecektir.
Protokol, Milas Kaymakamlığı toplantı salonunda; Milas Kaymakamımı Sn. Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Sn. Fevzi Topuz, Milas İlçe Emniyet Müdürü Sn. Oktay Boydak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Sn.Prof. Dr. Artay YAĞCI, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Sn. Prof. Dr. Hüseyin Çeken, Milas İlçe Sağlık Müdürü Sn. Mustafa Ergun Kırova, Milas Gençlik ve Spor Müdürü Sn. Durmuş Tayfun Uslu, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sn. Ali Parlu, Milas Süt Birliği Başkanı Sn. Ali İhsan Gezgin ile Milas İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sn. İsa Bal arasında imzalandı.
2021 yılında birincisi düzenlenen ve 5.000'den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapan Milas Bilim Şenliği'nin ikincisi, 20-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Kurum ve kuruluşlar arasında imzalanan iş birliği protokolleri, şenliğin başarısını artıracak ve katılımcılara unutulmaz bir bilim deneyimi sunacaktır.
Proje Özeti
Tarihi boyunca Karia, Roma, Bizans, Selçuklu, Menteşe ve Osmanlı uygarlıklarının hüküm sürdüğü Milas, Karia ve Menteşe Beyliği dönemlerinde iki kez başkentlik yapmıştır. 2.167 kilometrekarelik yüzölçümü ile Muğla'nın en büyük ikinci ilçesi olan Milas'ın 132 mahallesi bulunmaktadır ve nüfusu 150.520'dir. Kıyı şeridi 150 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip olan Milas'ın başlıca geçim kaynakları arasında; tarım alanında zeytincilik ve zeytinyağı üretimi, hayvancılık alanında ise arıcılık ve çam balı üretimi ön planda gelmektedir.
Milas, 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında 119B409 No'lu ilk projesini Milas Bilim Şenliği başlığıyla ve Köyde Şehirde Kültür Sanat Bilim Her Yerde sloganıyla 16-19 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirmiştir.
Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında hazırlayarak başvurusunu yaptığımız Milas Bilim Şenliği-2 kapsamında ise; Milas'ta yaşayan her yaş ve eğitim düzeyindeki vatandaşlarımız için bilimsel etkinliklere yer verilmiştir. Şenlik duyurularında ve sosyal medya paylaşımlarının tamamında kullanılacak, Bilim Kültürüyle Gelişen Milas sloganıyla hazırlanan etkinliklerimizin temel amacı Milas'ta bilim kültürünü yaygınlaştırmadır.
Başvuru sahibi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, Milas'ta toplam 23.644 öğrenci öğrenim görmektedir. Etkinliklerin yüz yüze etkileşimli olarak düzenlendiği Milas Bilim Şenliği-2 projesinin hedef kitlesi; Birleştirilmiş sınıflı köy ilkokulları ile birlikte okul öncesinden üniversiteye kadar tüm kademe öğrencileri ve yediden yetmişe Milas'ta yaşayan vatandaşlardır. Projemizin uygun görülmesi halinde etkinliklerimiz 20-24 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
Proje kapsamında 40 etkinlik gerçekleştirilecektir. Etkinliklerin hazırlanmalarında animasyon ve benzetim, artırılmış/sanal/karma gerçeklik, bilgi işlemsel düşünme, bilim tiyatrosu, bilim ve teknoloji odaklı sergi ve gösteriler, deney içerikli uygulamalar, e-öğrenme uygulamaları, mobil uygulamalar, söyleşiler, oyunlaştırma, proje tabanlı uygulamalar, Steam, spor, tahmin et - gözle - açıkla, tasarım odaklı düşünme uygulamaları ve yaratıcı drama yöntemlerinden faydalanılmıştır.
Etkinlikler kapsamında 10 konuşmacı, 29 atölye lideri, 30 rehber (Rehberlerin 29'u öğrencidir), 2 sağlık personeli ve proje yürütücüsü ile birlikte 72 kişi görev yapacaktır. Projenin sonunda Milas'ta bilim kültürünü yaygınlaştırma, bilim iletişimi geliştirme amaçlarına ulaşılması ve katılımcı sayısının en az 7.605 olması hedeflenmiştir.