İstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yılı Düzenlenen Törenle Kutlandı.
158
16:47
12.03.2021

İstiklal Marşımızın Kabulü 'nün 100. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla

Atapark'ta düzenlenen programa Milas Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Yapar, Milas Belediye Başkan Vekili Cüneyt İlter, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Türker Yurtsever, Mahir Kuzu, Coşkun Demir, kurum yöneticileri, okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

 

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimizin gururu, onuru olan marşımızı yazan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın seslendirilmesiyle başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal;
İstiklal Marşı'mız; 12 Mart 1921'de Birinci Meclisi coşku, gurur ve heyecana sevk etmekle kalmamış; o günden bugüne, bugünden geleceğe, bağımsızlık sembolümüz olarak milletimizin benliğinde en nadide yerini almıştır.
Millî Eğitim Bakanlığının açmış olduğu yarışmaya Mehmet Akif, ödül olarak para olduğu için yarışmaya katılmamıştı. Atatürk, Mehmet Akif'in İstiklâl Marşı' mızı yazabilecek tek değilse bile en ideal insan olduğunu biliyordu ve Atatürk'ün ısrarları sonucunda aradaki para mükâfatının kaldırılması şartıyla yarışmaya katılan Mehmed Akif, İstiklâl Marşı'nı tamamladıktan sonra şiirin baş tarafında bir ithaf vardır:
"Kahraman Ordumuza".
İstiklâl Marşı'nı okurken ve dinlerken bu ithafın değerini ve önemini hatırdan çıkarmamak lâzımdır. O kahraman ordu ki, marşın yazıldığı çetin mücadele yıllarında kadın erkek her ferdiyle bütün bir milletin kendisidir.
İstiklal Marşımız, vatanımızın ve istiklalimizin tehlikeye düştüğü bir zamanda, milletimizin umudunu, azmini, cesaretini ve kararlılığını perçinleyen, bugününü ve yarınlarını inşa edecek ülküyü ortaya koyan büyük bir inancın sembolüdür.

Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek haline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmik ilmik dokunduğu eşsiz bir şaheserdir.
Milli marş isimleri o milletin bir vasfını veya marşın yazıldığı, kabul edildiği sıradaki olağanüstü bir hadiseyi işaret eder. Bizim millî marşımızın adı "İstiklâl"dir. Bu kavram milletimizin çok önemli bir karakterini belirtmektedir. Çünkü Türk Milleti tarihinde, hiçbir devrinde devletsiz kalmamış, hür ve bağımsız bir şekilde yaşamıştır ve yaşamaya da devam edecektir.
Millî Marşımızın "Korkma!" diye başlamasının bir anlamı vardır. Ümitsizliğin, inanç yokluğundan geldiğini haber veren bir dinin mensubu olan Türk milleti, bu manzume ile var olma azmini, imanını, iradesini yeniden bulmuştur. Tıpkı peygamber efendimizin Hicret sırasında kaldığı mağarada Hz. Ebubekir'i teskin etmek için ve yüce kitabımızda da zikredilen 'Korkma! Allah bizimle beraberdir' ayeti gibi; işte bu 'Korkma' kısmının İstiklal Marşımızın başına yerleştirilmiş olmasının sebebi de budur.
İstiklal Marşı'mızla birlikte, bu eşsiz destanın mimarı, İstiklal Şairi Mehmet Âkif'in genç nesle en iyi bir biçimde tanıtılması gerekmektedir. Akif'in hayat mücadelesini, yaşadığı zorlukları, şairliği ile birlikte düşünce ve aksiyon adamı kişiliğini iyi okumalı; yüksek ahlakını, millet sevgisini ve bağımsızlık aşkını kendimize örnek almalı; evlatlarımızı Akif'in Safahatında ete kemiğe bürünen gençlik timsali 'Asım' misali yetiştirme gayreti içerisinde olmalıyız. Çünkü tek dayanağımız 'Asım'da somutlaşan gençlerimizdir. Zira Asım; göğsü iman dolu, vatan ve millet aşığı gençliğin sembolüdür.

Sevgili gençler! Bizler şu anı yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Şanlı atalarımız bize bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizler de gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız. Unutmayınız ki omuzlarınızda geleceğin sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu taşımak öyle kolay değildir. Çalışmak ister, emek ister, gayret ister, fedakârlık ister, ülkeye adanmış yürek ister. Bizden sonra gelecek nesillere güçlü ve gelişmiş bir ülke bırakmak, geçmişin mirasını geleceğe emanet olarak taşımak için çok çalışmalıyız. Evlatlarımızdan beklentimiz; "Korkma" diye başlayan ve "İstiklal" diye biten bu marşı ruhuyla içine sindirmeleridir.
İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. Yılı vesilesi ile Ulu Önder'imiz Mustafa Kemal Atatürk, Vatan sevgisiyle her türlü tehdide karşı göğüslerini siper eden bütün şehitlerimiz ve İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif'i şükran ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun."dedi.



Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal'ın yapmış olduğu konuşmanın ardından kürsüye davet edilen Milas Anadolu Lisesi öğrencisi Gülçin Gökbel "Vatana Armağan" adlı şiiri seslendirdi.


İlkokullar arasında düzenlenen "İstiklal Marşımızı Güzel Okuma" yarışmasında birinci olan Dr. Mete Ersoy İlkokulu öğrencisi Melisa Adsan'a ödülü Milas Belediye Başkan Vekili Cüneyt İlter tarafından, ortaokullar arasında düzenlenen yarışmada birinci olan İMİ ortaokulu öğrencisi Deniz Uyanık'a Milas Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Yapar ve liseler arasında düzenlenen yarışmada birinci olan Fen Lisesi öğrencisi Akgün Mercan'a ödülü Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal tarafından verildi.

 

Tören, Dr. Mete Ersoy İlkokulu öğrencisi Melisa Adsan'ın İstiklal Marşı'nı coşkuyla okuması ile sona erdi.

 12-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-202112-03-2021

Yayın Tarihi: 12.03.2021